Jan Pohl

Met Jan Pohl in de studio staan de puurheid van de song en de authenticiteit van de artiest centraal. Als songwriter weet hij als geen ander hoe belangrijk het is voor een artiest om de essentie van een song te kunnen vangen. Om dat doel te bereiken zijn er geen regels. Zo durft Jan een plaat die ruig moet klinken, in één keer op te nemen, zonder overdubs of individuele opnamesessies.

“Het vastleggen van dat magische moment, waarop de muzikanten elkaar vinden en de emotie van de song naar boven komt, dat drijft mij” 

Een artiest of band krijgt dan ook alle ruimte om de eigen grenzen op te zoeken. En indien nodig, helpt Jan hen er zelfs graag overheen. Samen wordt er een plan opgesteld waarbij er voor Jan niks te gek is.

“Als een artiest ervan overtuigd is dat hij de beste sound kan maken in de moestuin naast de studio, leg ik gewoon een lijntje daarheen”

Zijn carrière als producer start Jan in een oude Duitse bunker ingericht als studio waar hij voluit kan experimenteren met opnemen en mixen. Doorheen de jaren heeft hij zich bekwaamd in het studiovak door samen te werken met producers (o.a. Mike Garson (NIN/David Bowie), George Kooymans (Golden Earing), Pieter Kloos (Motorpsyco, Vanderbuyst, Peter Pan Speedrock) en Kyteman (Kyteman’s Hiphop Orkest/The Kyteman Orchestra) en als veelgevraagd drummer op tal van platen mee te spelen zoals recentelijk Judy Blank, Dennis Kolen/Jimmy Low Rain en Linda Kreuzen. Dit uitgebreide netwerk geeft Jan de mogelijkheid om indien nodig de juiste mensen bij elkaar te brengen en zo een muzikaal project naar een hoger niveau te tillen.

Wie met Jan de studio ingaat kan rekenen op een producer met een heldere en doordachte visie. Zo neemt hij uitsluitend echte instrumenten op en gebruikt plug-ins voornamelijk om achteraf het geluid te bewerken. De apparatuur en de techniek zijn voor hem dan ook een middel en zeker geen doel. Sound-technisch is Jan bovendien een snelle beslisser. Soms is de meest simpele microfoonopstelling eenvoudigweg de beste. Als een sound overtuigt, heeft hij niet nog honderd takes nodig om dat te bevestigen.  In plaats van veel tijd te stoppen in een pre-productie, gaat Jan dan ook liever met de band of artiest op zoek naar dat magische muzikale moment waarop alles perfect samenkomt. Met Jan in de studio zijn de emoties van een song leidend en een unieke opname dan ook verzekerd.

“Je moet jezelf beperkingen durven op te leggen. Alleen dan krijgt creativiteit de ruimte”